Quantcast
Channel: Riuttala Old School
Viewing all articles
Browse latest Browse all 204

Tapetointivinkkejä

$
0
0
Ensin haluan kiittää teitä lukijoita vielä kerran edelliseen postaukseen saamistamme ihanista kommenteista, olette mahtavia! Ja jos tuo kertomuksemme antaa toivoa jollekin muulle lapsettomuuden kanssa painivalle, on se todella hienoa.
 
Olen taas lempipuuhassani (mitä remontointiin tulee) eli tapetoimassa. Pinkopahvitin eteisen toisen päädyn sisäseinän viime viikolla ja tänään oli aikaa tapetoinnille.

Siinä tapetoidessa tuli mieleen monet keskustelut kyseisen tehtävän vaikeudesta, kun olen yrittänyt puolustaa lajin helpoutta. Minulle tapetointi on ollut jostain syystä aina hyvin helppoa, vaikka tässä talossa ei ole taatusti yhtään suoraa seinää. Olen myös tehnyt tapetointia "normaaleihin" osakehuoneistoihin, enkä ole sen helpommaksi tai vaikeammaksi kokenut niiden suorien kiviseinienkään tapetointia. Paitsi tänä syksynä, kun tapetoin äidin asuntoon sellaista täysin muovipintaista tapettia... vaikka seinä oli suora, oli sen tapetin laittaminen ihan hirveää. Jos joku on joskus aloitellut tapetointia sellaisella muovitapetilla ja kokenut tehtävän toivottomaksi, niin en ihmettele!

Niinpä ajattelin kertoa täällä muutaman vinkin, joiden uskoisin helpottavan aloittelevien tapetoijien taivalta.

Kannustan kaikkia ainakin kokeilemaan rohkeasti, tätä hommaa ei tarvitse pelätä!

Käytän täällä kotona ja mielellään muuallakin jauhomaista liisteriä, joka sekoitetaan itse veteen. Kotona käytettävän täytyy olla lisäksi hengittävää vanhanajan liisteriä. Teen liisteristä sellaista helposti levitettävää, mutta kuitenkin niin paksua, ettei se valu sudista ihan valtoimenaan.
Liisteröin vuodat aina lattialla, ellei nyt ihan vieressä ole tarpeeksi pitkää pöytää (eli kerran on ollut). Leikkaan kaikki vuodat valmiiksi ja käytän niitä liisteröitävän vuodan alla, joten lattiaa ei tarvitse suojata erikseen. Viimeisen vuodan reunojen alla voi käyttää ylijääneitä tapettisuiruja tai sanomalehteä. Käytän liisteriä reippaasti, varsinkin huokoinen alusmateriaali (kuten pinkopahvi tai huokolevy) ja paperitapetti imevät kyllä kaiken liisterin.
Liisteröinnin jälkeen käännän vuodan vettymään niin, että yläpään taite on vähän lyhyempi. Seinään laitettaessa avaan ja asettelen ensin yläpään paikoilleen ja vasta sen jälkeen avaan alapään taitoksen.
Asettelen vuodan seinään aina ensin siitä reunasta, joka on edellistä tapettivuotaa vasten. Tämän jälkeen käyn koko tapetin läpi painaen sitä alustaan pyörivällä liikkeellä edeten kohti toista reunaa. Käytän tähän touhuun pyyhettä, en ole ikinä edes kokeillut sellaista tapetointilastaa. Painelen pyyhkeellä erityisen huolellisesti vuodan reunat, sillä saa samalla pyyhittyä reunan yli tulleet liisterit.

Jos vuota tarttuu seinään jotenkin ihan hullusti, niin ei mitään hätää! Ainakin tällaiset perinteiset liisterit kuivuvat tosi hitaasti ja koko vuodan voi ottaa irti seinästä ja asetella uudestaan. Olen saanut tämän tempun onnistumaan jopa olohuoneessamme, jossa vuota oli 3,4 metriä pitkä. Toki siinä tarttui irtiottaessa liisteriä viereiseen tapettiin, mutta senhän saa pyyhittyä kostealla liinalla pois. Yleensäkin nämä laadukkaat paperitapetit sietävät käsittelyä vaikka mitenkä paljon tapetoidessa. Lisäksi ne ovat paljon paremmin muotoiltavissa kuin muovipinnotteiset tapetit.

Laitan vuotien reunat aina millin verran päällekäin, vaikka kyseessä olisi puskusaumaan laitettava tapetti. Näin välttyy raoilta vuotien välissä, etenkin jos alla on huokoinen seinäpinta, joka elää kuivuessaan.
Pinkopahvia tapetoidessa laitan reunat pari milliä päällekäin, koska pinkopahvi elää todella paljon, kun se kastuu tapetoidessa uudestaan.
Tämän opin tapetoidessani ensimmäistä pinkopahvitettua seinää eteisessä, vuotien väliin jäi todella paljon rakoja. Niitä olen sitten väritellyt tussilla aina kun jaksan...
Ainakin näissä vanhoissa taloissa on paljon tällaisia "jänniä" kohtia. Nämä toisen huoneen puolella olevien följareiden pultit sain tapetoitua nätisti niin, että tein tapetin alle tällaiset paikkapalat. Varsinaisen tapettivuodankin asettelin ensin kuivana seinälle ja leikkasin siihen nuo pulttien muodot mahdollisimman tarkasti. Kaikkien tapetin alle jäävien paikkapalojen reunat kannattaa repia ohuiksi, jolloin ne eivät erotu tapetin alta. Ja mitä rohkeampi kuvio tapetissa on, sitä vähemmän seinän epätasaisuudet sieltä näkyvät :)

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua jollekin teistä! Ja juttu tuosta tänään tapetoimastani eteisen päädystä tulee tällä viikolla, kun olisi vaan joku vähän valoisampi päivä kuvata.

Tsemppiä kaikille tähän pimeään ja sateiseen viikkoon ♥

Viewing all articles
Browse latest Browse all 204

Trending Articles